Такмичења

Ликовна култура – успеси наших ученика

На 63. Републичкој ликовној смотри деце и омладине Србије под називом ,,Уметност на и од папира“, у организацији Центра за ликовно васпитање деце и омладине Војводине у Новом Саду и Министарства просвете,науке и технолошког развоја, ученица наше школе, Емилија Младеновић III/2, је добила 1.награду за свој ликовни рад.
Свечана додела награда је одржана 16.децембра у ОШ ,,Петефи Шандор“ у Новом Саду, а изложбу је отворила Анамарија Вичек, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

25.јануара,на ликовном конкурсу ,,Светосавље“ у организацији Галерије центра за културу Масука и Општине Велика Плана, ученица Катарина Маринковић 4/1, је добила диплому за 1. место у категорији средњих школа.

Иначе, Катаринини радови ће бити изложени на колективној изложби ученика и наставника под називом,,На путу Захариа Орфелина“ у Новом Саду,од 18-31.јануара, у оквиру традиционалног обележавања Дана Захариjа Орфелина, дана лепог писања, коју организује Удружење војвођанских учитеља у огранку Српске академије наука и уметности ,где ће бити изложени калиграфски радови са 25.Републичке смотре ,,Светосавље и наше доба“, на коме је њен рад добио 2.награду, и калиграфски радови са 4. Ликовно-калиграфског конкурса републичког ранга за ученике средњих школа ,,Дани Николе Тесле“ у Новом Саду, где је за калиграфски рад освојила 1.награду. Покровитељи оба конкурса су Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Удружење војвођанских учитеља.

 

Захарија Стефановић Орфелин рођен је 1726.године у Вуковару, а од 1749. претежно је живео у Новом Саду где је и умро 19.1.1785. године. Био је учитељ, секретар, природњак,ботаничар и технолог, виноградар, илустратор, графичар, бакрорезац, педагошки писац, песник, преводилац, теолог, пројектант, издавач, филолог, уредник календара и часопса, рецезент, коректор и чувени калиграф.

Најзначајније Орфелинове школске књиге:

  • Први српски приручник за лепо писање „Калиграфија“ (1777.)
  • „Словенски буквар“(први буквар за српску децу после дугогодишње употребе руских буквара „Великог
    кијевског“ и „Малог московског“, написан на црквенословенском језику),
  • „Историја о житији и славних делах великаго государја и императора Петра Перваго“
    (Орфелиново животно и најопсежније дело),…