Манифестације

Едукативни излет у Крагујевац

          Еколошка и хемијска секција Гимназије су 28. 09. 2018. год, организовале посету  Акваријуму „ПМФ КГ“, који се налази у склопу Природно-математичког факултета (за 30 ученика првог разреда). Циљ посете је едукација ученика о биодиверзитету водених екосистема и јачање биолошке и еколошке свести о потреби очувања копнених вода. У оквиру Акваријума се налази колекција водених организама (живи свет умерених и тропских подручја). Основна изложбена поставка се састоји од географских целина које су организоване тако да обухватају фауну наше земље, Европе и далеких континета, али и посебних целина које илуструју различите типове загађења водених екосистема.

          

          

          Гимназијалци су се упознали са живописним организмима слетководних екосистема: рибама, раковима, корњачама, пужевима, шкољкама, али са ретким и необичним врстама које су оставиле посебан утисак на њих, као што су корали, морске сасе, сунђери и  крајње угрожени таксони  Axolotl (Ambystoma mexicanum)  i Prothopterus аmphibius, риба дводихалица или плућашица (Dipnoi)  која представља реликт, последње остатке једне прастаре групе пореклом још из девона, које имају способност да, осим дисања на шкрге, удишу и атмосферски ваздух. Такође су могли да чују причу о томе које су врсте „инвазивне“, како доспевају у наше воде, како да их препознамо и како оне утичу на биодиверзитет акватичних екосистема.

           

          

 

          Европска ноћ истраживача, тринаеста по реду, је догађај посвећен популаризацији науке и учењу кроз забаву. У Крагујевцу је организована на платоу испред Прве крагујевачке гимназије. Ученици наше школе су могли да на многобројним поставкама погледају и учествују у занимљивим огледима из физике (секције Примењене физике и електронике Прве крагујевачке гимназије), затим у шаховском времеплову, у археолошкој играоници, иконографији кроз векове, заниматици… Такође су могли да на биолошком штанду посматрају и чују о разноврсности биљног и животињског света кроз аспект културног наслеђа. Они који воле хемију, могли су да погледају експерименте и природно и културно наслеђе хемије, као и посебно пројекат студената ПМФ „Зелена кућа“, који је и једна од тема на Изборном пакету Примењене науке за ученике првог разреда.

          

          Након едукативног дела, наша група је у пратњи проф. физике Немање Момчиловића,  посетила Прву крагујевачку гимназију,  импозантну грађевину из 1887. год. Зграда је под заштитом државе као културно историјски споменик од посебног националног значаја.