Манифестације

Дан књиге у Гимназији

          Традиционални Дан књиге у Гимназији обележен је ове године 31. октобра 2018. у Клубу ,,Гимназијалац“ пригодним програмом који су осмислили и реализовали ученици IV1, уз стручну помоћ своје професорке српског језика Весне Стојковић. Гости су нам тога дана били и ученици и професори основних школа ,,Свети Сава“ и ,,Карађорђе“ и Економско-угоститељске школе ,,Вук Караџић“.

         

          Први део програма  био је посвећен Јовану Јовановићу Змају, рођеном пре 185, и Радоју Домановић, рођеном пре 145 година, с намером да се подсетимо њиховог доприноса српској сатиричној поезији и прози. Обојица су својим политичким, слободоумним ставом и ангажовањем устајали против апсолутистичке владавине Обреновића и били савест свога доба.

          У другом делу програма објављени су резултати шестог литерарног конкурса поводом Дана књиге, за ученике основних и средњих школа са територије наше општине. Теме и форме радова били су слободни, радови су сврставани у две узрасне категорије, а стручне жирије чинили су професори српског језика из школа учесница овог конкурса.

         

У млађем узрасту (ученици VII и VIII разреда основне и I средње школе) награђени су:

  • првом наградом – ,,Заклетва“ Смиљане Бркић, ученице I3 Економско-угоститељске школе ,,Вук Караџић“;
  • другом наградом – ,,Магловити врт“ Вељка Вучићевића, ученика VIII3 Основне школе ,,Свети Сава“;
  • трећом наградом – рад ,,Скривено значење бајковите приче -Дјевојка бржа од коња“ Теодоре Живковић, ученице I3 Гимназије.

 

У старијем узрасту (ученици II, III и IV разреда средње школе) награђени су следећи ученици:

  • прва награда – ,,Звезде“ Марије Миладиновић, ученице III1 Економско-угоститељске школе ,,Вук Караџић“;
  • друга награда – рад ,,Нису лоша времена него човек“ Михајла Ћурчића, ученик IV1 Гимназије;
  • трећа награда – рад ,,Где?“ Саре Дончић, ученице IV3 Гимназије.