Манифестације

Десета ноћ, кроз знање даје моћ

          Као и претходних година, Еколошка секција Гимназије je 27. 09. 2019. год. организовалa посету Акваријуму „Крагујевац“. Циљ посете је едукација ученика о биодиверзитету водених екосистема и јачање биолошке и еколошке свести о потреби очувања копнених вода. Наш водич била је Тијана Величковић, докторант на ПМФ-у, у Институту за биологију и екологију и бивша ученица Гимназије. Запослена је као истраживач-сарадник у центру за рибарство и конзервацију диверзитета копнених вода – Акваријум. Такође, Тијана изводи вежбе студентима на предметима Хидроекологија и заштита вода, Конзервациона биологија и Теренска настава. Из њене занимљиве приче сазнали смо да је Акваријум „Крагујевац“ први јавни акваријум у Србији. Отворен је 1. децембра 1999. године. Налази се у оквиру зграде Природно-математичог факултета на површини од око  300 m2. На овом простору изложени су акваријуми и акватераријуми чија укупна запремина износи преко 60000 литара. У изложбеном простору је богата колекција слатководних организама наше земље и Балканског полуострва, Европе, Азије, Африке, Америке и Аустралије. Много тога занимљивог ученици су могли да виде и чују од Тијане током обиласка.

       

          Након овог дела, посетили смо и саму зграду ПМФ-а, Институт за биологију и екологију. Кратко излагање нашег проф. Лазара Мирчића ученици су пратили у сали за зоологију инвертебрата, развића животиња и морфологије и систематике хордата. Могли су да виде бројне експонате, збирке, моделе, препарате, а имали су прилику и да сами микроскопирају. Обишли смо и лабораторију у којој студенти биологије изводе вежбе из генетике и упоредне физиологије животиња.

   

   

          Следећа дестинација била је  Прва крагујевачка гимназија и „Научни парк“. Примили су нас и угостили проф. физике Немања Момчиловић и директорка школе Славица Марковић. Забавили смо се у Научном парку у коме се учи самим својим присуством, бeз припрeма и намeрe. Експонати које су наши ђаци могли да виде и испробају су соларно дрво, зелена кућа, подигни самог себе, СИНГБОТ, коцкоцикл, метеоролошка кућица, оптичке илузије, а посебно су нам били интересантни шапталица и ботаничка слагалица. Сви експонати су обележени QR кодовима, тако да посетиоци могу помоћу инсталираних апликација на својим телефонима да добију више информација о самим експонатима.

   

   

          Завршни део нашег едукативног дана био је обилазак пунктова на платоу испред школе, са којих је дозивала наука, у „Ноћи истраживача“ под слоганом „Десета ноћ, кроз знање даје моћ“. Ученици су могли да виде  различите огледе и поставке: заниматика, визија градова у будућности, огледи из физике, језеро Бубањ – некад и сад, научни отисак, утицај мутагених, антиканцерогених и хемијских фактора на очување природног наслеђа биљног и животињског света, природно и културно наслеђе хемије, археолошка играоница.

   

          За наше гимназијалце, био је ово опуштен и занимљив дан, када су сасвим спонтано  пуно тога научили.