ГимназијаЕкскурзије

Посета Храму Светог Саве и позоришту

Група ученика и професора из наше школе, посетила је у недељу, 19.3. Београд и том приликом су обишли Храм Светог Саве и погледали представу “ Не оклевај – импровизуј“ у Театру „ВУК“.

У храму смо имали водича који нам је испричао интересантне детаље везане за изградњу највећег српског православног храма. Сазнали смо да храм заузима површину од 3.500 m2 и да може да прими до 10.000 посетиоца. Импозантна купола је висока  70 метара, а крст на њеном врху је дугачак 12 метара. Због монументалности, храм је видљив из разних делова града. Унутрашњост храма је украшена мозаицима и фрескама у златној боји. Обишли смо и крипту која се налази у подземном делу храма а која се, због своје лепоте, осим за верске садржаје, користи и за друге културне догађаје.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У вечерњим сатима смо погледали представу „Не оклевај – импровизуј“,  која је  настала као ауторски пројекат Срђана Ј. Карановића на Факултету драмских уметности у Београду. Предтсва је специфична јер није заснована на драмском тексту, већ се састоји од низа вежби и импровизација. Група младих глумаца, међу којима је и  наша бивша ученица Анита Стојадиновић, импровизује уз позив публици да учествује и укључи се у креирање представе.