Гимназија

АКТИВНОСТИ ГИМНАЗИЈАЛАЦА ПОД СЛОГАНОМ “ ЗДРАВЉЕ ЈЕ НАШЕ НАЈВЕЋЕ БОГАТСТВО“ НА ДАНИМА ОПШТИНЕ 08. МАЈА

На овогодишњим Данима општине  у оквиру којих је и манифестација „Традиција мога краја“ одржана 08. маја 2019. у Градском парку, Гимназија се представила сетом активности које промовишу здраве животне стилове почев од начина исхране преко спортских активности, активности које „упошљавају мозак“ до питања знамо ли шта стварно купујемо и  како то утиче на наше здравље и одговора на то вазно питање.

       

Активности  су организоване под слоганом „Здравље је наше највеће богатство“ са циљем да се скрене пажња свих у заједници на здравље као темељну вредност као и на потребу да сви континуирано учимо и унапређујемо своје вештине и знања везаних за очување здравља. Све представљене активности су део исходно оријентисане наставе у области изборних пакета који се реализују у Гимназији од почетка текуће школске године, а пре свега изборног пакета здравље и спорт, али и неких гимназијских традиционалних предмета.  У дефинисању концепта ових активности руководили смо се идејом важних међупредметних компетенција.

       

Ова, од стране суграђана веома посећена акција ученика и наставника Гимназије била је истовремено и евалуација сврсисходности примене наставе оријентисане на исходе и засноване на стандардима. Такође је показала колико се практична примена у свакодневном животу неких знања и вештина као и ставова заправо добро и прихвата од свих циљних група почев од најмлађих до најстаријих, од ученика, наставника, суграђана. Свако је од посетилаца, а и самих учесника ту могао да сазна нешо ново или да се подсети заборављеног или усмери своју пажњу на оно што је до скора сматрао неважним за очување здравља. Тако су посетиоци могли да од ученика науче како се читају декларације и ознаке са прехрамбених производа које већина нас и не погледа при куповини, шта је важно знати о амбалажи производа и колико то утиче на здравље; суграђани су могли да уз помоћ гимназијалаца израчунају индекс телесне масе, да провере крвни притисак, али су били и позвани да промисле о својим навикама у исхрани; један од штандова је нудио здраву и укусну храну која се традиционално спрема у овом крају, али која се под утицајем тзв. брзе хране нажалост полако и заборавља, посебно међу млађом популацијом. На овом штанду је било гужве али су и остали штандови били јако добро посећени.

       

Штанд на коме се игра шах био је стално заузет, а они који су на њему одмеравали снаге кажу да је било неколико јако добрих партија. Већ дуги низ година ученици Гимназије одмеравају свој шаховске снаге са суграђанима, а ове их је године требало подсетити да је ангажовање интелектуалних потенцијала или „упошљавање мозга“‘ једна од пречица до дужег и квалитетнијег живота.  У том смислу су промовисани такође и математика и матемaтички начин размишљања који су „пријатељи можданих вијуга“, а самим тим и доброг здравља. У здравом телу здрав дух је слоган под којим је наступала група младих eнтузијаста школе која промовише физичку активност. И овој групи су се придруживали неки од суграђана са много добре енергије  учествујући у вежбању.

       

Борба против  болести зависности редовна је активност на којој ученици наше школе раде промовишући алтернативе овој пошасти посебно међу младима, а ова манифестација је била добра прилика да се на то сви подсетимо.