Ученици

У посети градској библиотеци

Текст и фотографије преузети са фејсбук стране Библиотеке „Радоје Домановић“ у Великој Плани.

12. децембар 2017.

У оквиру сарадње Гимназије у Великој Плани и Библиотеке „Радоје Домановић“, а према програму job shadowing („сенка на послу“) који спроводи Тим за каријерно вођење и саветовање на челу са директорком школе Влатком Милосављевић, организован је једнодневни боравак у Библиотеци за две ученице трећег разреда Гимназије (друштвено-језички смер), Катарину Илић и Емилију Младеновић.

Ученице су провеле један радни дан у Библиотеци, упознавајући се са свим аспектима посла на којима почива најстарија установа културе.
Стручни радници увели су средњошколце у суштину библиотечко-информационе делатности, објаснили су им концепт рада на свим одељењима, упознали их са богатством библиотечког фонда, типом класификације књижне грађе, набавном политиком, обрадом књиге од физичке обраде до каталогизације и инвентарисања у КОБИС-у, као и са културно-просветном и издавачком делатношћу Библиотеке. Такође, ученице су имале прилике да сагледају комплетан радни простор, укључујући просторије на спрату (у једној од њих смештен је завичајни фонд, претежно некњижна грађа), као и депозитне просторије.

О свом боравку у нашој Библиотеци ученице ће саставити извештај који ће презентовати Тиму за каријерно вођење и саветовање.
Искрено се надамо да ће убудуће бити још интересовања и добре воље међу ученицима Гимназије за посао библиотекара, а које су показале наше гошће и корисници Катарина и Емилија.