ГимназијаУченици генерaције

Đak generacije 2023/2024.

Ove godine za đaka generacije izabrana je Sofija Starčević, učenica IV/2 odeljenja. Sofija je tokom sve četiri godine bila odlična učenica, zainteresovana za nastavu, ali i učesnica u mnogim vannastavnim aktivnostima i takmičenjima. Verujemo da će i u nastaku školovanja postizati uspehe.

Na dodeli diploma ona se obratila prisutnima.  Ovo su njene reči:

Poštovani direktore, cenjeni profesori, dragi roditelji i prijatelji, i dragi maturanti,

Ukazana mi je čast da sa ponosom stojim pred vama danas, kao đak generacije, da bih u ime svih nas, maturanata gimnazije, rekla nekoliko reči, u ovom posebnom i svečanom trenutku.

Dragi moji gimnazijalci, prijatelji još iz vrtića, buduće kolege, sećate li se naseg prvog dana srednje škole? Čekali smo ispred ulaza škole dok su nas prozivali jednog po jednog, svi sa maskama na licu, zbunjeni i sićušni, a činilo nam se tada da smo bili nešto mnogo veliki, zreli. Sećate li se prvih časova, neprijatne tišine u učionici za vreme velikog odmora, koji je tada trajao samo 15 minuta…?  Sećate li se prvih testova, prvih ocena…? Da li vas je prelaz iz osnovne u srednju školu  prodrmao, ili ste ovakav rad očekivali? Teško je reći, krenuli smo u prvi razred gimnazije u periodu korone, pa ta tranzicija nije bila toliko vidljiva i teška kao što je bila prvacima u normalnim uslovima. I taj period korone je bio izazovan za sve nas ali nekako, imam osećaj kao da je proleteo, prošao brzo, kao i preostale tri godine našeg školovanja. Ne sećam se lepo tog prvog dana škole, ali ono sto će mi zauvek ostati u sećanju tog dana, biće rečenica koju nam je naša razredna kazala, tokom upoznavanja. ,,Život je kratak, dragocen, brzo prolazi, a tek će vam brzo proći ove ćetiri godine, zato uživajte u školovonju koje je pred vama.”

Da li smo uživali? Mislim da jesmo! Odlazak  na izlete tokom školske godine, sportski dani, turniri, novogodišnji vašari, koncerti hora, učenicke razmene, takmičenja, rodjendani… Sve je to ono što je učinilo ove četiri godine toliko posebnim. Ipak, treba pomenuti i dane kada nismo uživali, jer je i to bio deo naešg odrastanja i školovanja. Govorim o danima pred tromesečje naravno – horor. Ali i to sve prodje, i brzo se zaboravi. Zajedno smo prošli kroz mnoštvo izazova, naučili dosta važnih lekcija, i tako postali bolji ljudi. Podržavajuci jedni druge, danas smo tu gde jesmo.

Volela bih da se zahvalim svim profesorima, na velikoj podršci. Hvala vam za svaki odložen i neodložen test, za svaku vašu lekciju i za sve savete koje ste nam davali. Hvala vam što ste nas motivisali i bili naši vodiči kroz ovo “more informacija”. Zahvalila bih se i našim dragim razrednim starešinama koji su pretrpeli zbog nas dosta toga, ali koji su ipak bili tu i uvek nam pomagali kada je trebalo, čestitam, preživeli ste sa nama! Mi ćemo Vas pamtiti! Hvala tetkicama koje su nam uvek izlazile u susret: pozajmljene krpe, metle i šolje za kafu neće biti zaboravljene. Još bih da se zahvalim i našim dragim roditeljima, na neizmernoj ljubavi i podršci, hvala vam što ste nam bili oslonac tokom celog života pa i ovog školovanja.

Dragi maturanti, danas se rastajemo sa gimnazijom, ali ne i sa znanjem, iskustvima i prijateljstvima koje smo ovde stekli. Naši se putevi ovde razilaze ali sam sigurna da ćemo se vidjati i družiti i dalje. Prijateljstvo koje smo gradili svih ovih godin mora opstati, stvaraćemo prilike za neke nove susrete na nekim novim mestima i nećemo dozvoliti sebi da zaboravimo jedni na druge.

Nastavićemo da sanjamo velike snove, radićemo vredno i verovaćemo u sebe, i sigurna sam, ostvarićemo sve sto želimo.

Danas se završava period za koji nam odrasli vazda govore da je “najlepši u životu.”. I, da li je bio? Meni jeste. I ništa ne bih menjala. Nadam se da ste i vi uradili i postigli sve što ste hteli tokom ovih godina. Svi ljudi imaju svoje zvezde, ali one ne znače za svakog isto. Za jedne, koji putuju, zvezde su vodiči. Za druge, one su samo mala svetla na nebu. Za naučnike, one su problem… Ali svako od nas može imati zvezde kakve niko nema.

Za kraj, žeilm svima da čestitam na postignutom uspehu i da vam poželim sreću u budućim poduhvatima.

Hvala vam što ste bili deo mog života i što smo zajedno delili ove nezaboravne godine.

Srećno, dragi prijatelji!

Vaša Sofija!