Ученици

АКТИВНОСТИ НА ПРЕВЕНЦИЈИ ЗЛОУПОТРЕБЕ ДРОГА

У Гимназији  у Великој Плани током новембра и децембра 2018. изведене су едукативне активности на тему превенције злоупотребе дрога за ученике првог разреда и за њихове родитеље.

Ове активности су део редовног васпитног ангажмана у нашој школи као и у осталим школама, али су ове јесени активности на тему превенције болести зависности појачане у складу са упутством које је Министар просвете и Министарство просвете упутило школама на почетку школске године, а које обавезује све школе на територији РС да појачају свој рад у овој осетљивој области борбе против болести зависности, посебно дрога. У кампању борбе против злоупотребе дрога од стране ученика укључила су се и бројна министарства владе РС, свако са свог аспекта, а  за носиоце тих активности одређени су окружни заводи за јавно здравље у сарадњи са регионалним домовима здравља, школским управама и наравно, самим школама као непосредним реализаторима активности. За школе са територије наше општине референта установа  је Завод за јавно здравље у Пожаревцу, Дом здравља у Смедереву као  Школска управа у Пожаревцу тј. Смедереву.

Непосредни реализатори трибина и радионица у оквиру овогодишње кампање за ученике 1. разреда средње школе и ученике седмих разреда основних школа су психолози и педагози, стручни сарадници: Љиљана Павићевић, Милица Станојевић Милорадовић, Марија Николић  и Смиља Синђелић .

         

Едукативно-превентивне активности за родитеље реализоване су као трибина у оквиру заједничког родитељског састанка за родитеље ученика 1. разреда 26. новембра у клубу Гимназијалац. Одзив родитеља био је велик, а поред директорке Влатке Милосављевић и психолога Смиље Синђелић, која је водила трибину, активностима су присуствовале и одељенске старешине првог разреда: Снежана Пешић, професорка биологије, Наташа Чичић, професорка математике и информатике и Стојадин Туфегџић, професор физичког васпитања.

Теме које су обрађене на трибини за родитеље су: које нове опасности вребају младе на црном тржишту дрога, зашто млади људи посегну за нечим тако опасним као што је дрога , како рано препознати ученика који улази у мрачни свет дрога,  шта родитељи треба да предузму  да до тога не дође и  како да поступају када  је дете већ развило тај ризични облик понашања.

         

На радионици за ученике 1. разреда одржаној 04. децембра 2018. говорило се о разлозима због којих млади улазе у свет зависности као и последицама које дроге остављају на здравље и психу зависника. Најзанимљивији део радионице био је онај када су ученици преиспитивали неке устаљене стереотипе о дрогама и њиховој употреби попут оне да  “марихуана није опасна“ или да “постоје лаке и тешке дроге“ и наравно, закључили да су све дроге опасне и да свако узимање  дрога јесте ризик, чак и онај највећи, ризик по живот!