ГимназијаЕкскурзијеЕразмусНекатегоризовано

Priprema, pozor, MATURA, sad

U periodu od 11.4. do 20.4.2024. 15 učenika i 7 profesora Gimnazije  boravilo je u Sloveniji u okviru Erazmus projekta “Priprema, pozor, MATURA, sad”. Tom prilikom smo bili gosti Srednje škole u Slovenskoj Bistrici u okviru koje postoje i dva gimnazijska odeljenja.

Slovenska Bistrica je mali i miran grad u podnožju Pohorja sa nešto više od 7000 stanovnika, idealan za miran, porodični život bez stresa. Jer, nema gužve, nema problema sa parkiranjem, ima divan park, mnogo sportskih terena, dečjih igrališta, a zeleno je svuda. Nekoliko starih zgrada u centralnom delu, koje su manje ili više održavane, daju šmek i svedoče o tome da je ovo jedan od najstarijih gradova Slovenije. Saobraćaj je vrlo živ, ali saobraćajna kultura je baš na visokom nivou. Ne čuju se sirene automobila,  a vozači su izuzetno pažljivi prema  pešacima.

Impresivan je zamak koji je u sred grada, a impresivno je i to što nije prepušten propadanju, već je uređen u muzejski prostor i prostor za kulturna dešavanja. Čuva se i sećanje na porodicu koja je bila poslednji vlasnik i koja se odrekla prava na objekat ostavivši velelepno zdanje stanovnicima grada.

Naši učenici i profesori su obišli školu koja je nova, velika i vrlo savremena. Škola poseduje dobro opremljene kabinete, sportsku salu, biblioteku, svečanu salu, trpezariju,  a hodnici su dekorisani učeničkim radovima i motivacionim porukama koje su ispisane po zidovima. Prisustvovali smo časovima matematike, biologije, fizike, hemije, istorije i sociologije. Saznali smo mnogo detalja o državnoj maturi. Slovenija je prva država bivše Jugoslavije koja je uvela državnu maturu još 1995. godine. Polažu se tri obavezna testa i to  iz slovenačkog (ili maternjeg) jezika, matematike i stranog jezika  i dva izborna predmeta. Test iz matematika ima dva nivoa znanja, a učenik se odlučuje za nivo u skladu sa željenim fakultetom. Nakon položene državne mature učenici upisuju fakultet bez polaganja prijemnog ispita.

Tokom našeg boravka u Sloveniji posetili smo Ljubljanu i Maribor.  Ljubljana je najveći i glavni grad Slovenije na reci Ljubljanici. Grad ima svoje adute: reku, mostove, niz kafića uz reku, park, muzeje, a tu je i Ljubljanski grad na brdu do kojeg smo stigli  posebnom uspinjačom – funikularom i uživali u čarobnom pogledu dok smo se peli ka vrhu. Ovaj kompleks  je i najznačajnija turistička atrakcija Ljubljane. U sklopu Ljubljanskog grada je i panoramski toranj što je verovatno najviša tačka grada.

Maribor je drugi po veličini grad Slovenije.  Leži na reci Dravi. U pratnji vodiča obišli smo trgove, katedralu, stari deo grada Lent i videli najstariju vinovu  lozu u Evropi.

Desetog dana boravka posetili smo i Grac

Pogled sa brda Šlosberg

Vratili smo se prepuni lepih utisaka. A ovo  su najjači utisci članova našeg tima : ljubaznost , opremljenost škole, ne koriste se telefoni osim u svrhu nastave, odmor od 45 minuta za ručak, motivacione poruke na zidovima i stepenicama, opremljene i prostrane učionice, nose papuče. besprekorno je čisto, svi pišu i rade na času,  velika dupla pokretna tabla, prostor u hodnicima za odmor, muzička soba, zvono, sprave za vežbanje…