Гимназија

НЕДЕЉА МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА У ГИМНАЗИЈИ

          У нашој школи су у периоду од 07-11. 10. 2019.  реализоване бројне и разноврсне  активности  којима је обележена Недеља менталног здравља. Дан менталног здравља обележава се у нашој школи  још од 2013. године, а од пре неколико година прерастао је у Недељу менталног здравља. Читава организација  Недеље менталног здравља била је поверена Тиму за међупредметне компетенције на челу са психологом Смиљом Синђелић и Тиму за заштиту деце од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања, на челу са Снежаном Пешић, професорком биологије. У активности су били укључени још и многи наставници и наравно, велики број  ученика.

          Ментално здравље се дефинише као стање благостања у коме особе остварују или користе своје способности и потенцијале, могу да се носе са стресовима свакодневног живота, раде продуктивно и остварују допринос друштву. И одрасли и деца у условима савременог живота који је убрзан, обележен отуђењем, дигиталним комуникацијама, временским притиском,  имају тешкоћа да очувају  своје ментално здравље  можда више него икада пре.

          У школском контексту, ментално здравље је битна међупредметна компетенција, а у животу нешто што нам је свима најдрагоценије. Због свега тога  су наше активности ове године биле више фронталне и односиле су се не само на ваннаставне и слободне активности, већ и на саму редовну наставу у којој се међупредметна компетенција – очување здравља, тачније, менталног здравља, може реализовати у оквиру различитих предмета и тема. Овог пута то су били наставне јединице  “Неурофизиолошке основе стреса“ у биологији и  “Мој најстреснији дан“ у изборном пакету Језик, медији и култура. Крајем септембра спроведена је анкета међу ученицима на тему стреса, а резултати су добар показатељ колико је овај феномен присутан и шта ваља чинити да се он смањи. Саме одељенске заједнице су израдиле листу ђачких стресора, које су са својим одељенским старешинама коментарисале на ЧОС-у.

          Са професорима страних језика и историје ученици су приредили изложбу “Познате историјске личности, научници и уметници са менталним тешкоћама и сметњама“ са циљем дестигматизације психичких тешкоћа.

          Од спортских активности, као једне од најчешћих видова борбе за очување менталног здравља, играо се баскет и одбојка, као и шах и судоку, а  најатрактивниј део су била српска народна кола, које је је под руководством Љубише Милосављевића, кореографа, а у организацији стручног већа наставника физичког васпитања, извела читава Гимназија, ученици заједно са својим наставницима. Било је весело и забавно, уз повремена саплитања и “грешке у корацима“, адреналин и хормон среће су одрадили своје, тако да је те среде, 09. октобра, дефинитивно било мање стреса међу гимназијалцима.

   

          Учесници пројекта под покровитељством Министарства омладине и спорта “Кул је да знаш! Вршњачком медијацијом против насиља“ имали су свој штанд. За крај, професорка психологије Лидија Стојковић, реализовала је радионицу “Не морам да те заволим, али могу да те замолим“ о говору  мржње као извору насиља.

          На сам дан менталног здравља, у четвртак, 10. октобра, у холу школе имали смо сусрет кућних љубимаца – мачака са ученицима коју су ученици еуфорично прихватили, док је на крају дана психолог-стручни сарадник, Смиља Синђелић, извела интерну едукацију за наставнике на тему препознавања знакова стреса и начина борбе против њега под називом “Са ово мало душе“ алудирајући на дугогодишњу изложеност високом стресу и феномен “памћења и акумулације стресора“, који нам у једном тренутку испоставе “рачун“ у виду тешке соматске или психичке болести или чак фаталног исхода. Отуда је упознавање механизама деловања стреса и делотворне борбе са њим, неопходност савременог начина живљења.